Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τι σημαίνει "μέλος" στη Συνεργατική εταιρεία;

1.       Το μέλος έχει την ιδιότητα του ιδιοκτήτη υπό την έννοια ότι συμμετέχει υποχρεωτικά στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεργατικής εταιρείας. Δεύτερον,

2.       το μέλος είναι το πρόσωπο που έχει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση και να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις πράξεις της και τρίτον,

3.       το μέλος είναι το πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί την εταιρεία ως πελάτης.
Επιγραμματικά μπορεί να λεχθεί ότι το μέλος συγκεντρώνει ταυτόχρονα την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του πελάτη και του ελέγχοντος – διευθύνοντος προσώπου.

Στις άλλες εταιρείες (του Ιδιωτικού τομέα) η ιδιότητα του ιδιοκτήτη υπό την έννοια του μετόχου, η ιδιότητα του πελάτη και η ιδιότητα του ελέγχοντος ατόμου δεν συμπίπτουν κατά κανόνα ή εάν συμπίπτουν δεν αποτελούν στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει την εταιρική δραστηριότητα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών αναμένουν απλώς την απόδοση του κεφαλαίου που επένδυσαν και συνήθως δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στα εταιρικά δρώμενα.

Στις μεσαίες και μικρές εταιρείες κεφαλαίου οι ιδιότητες του ιδιοκτήτη και του ελέγχοντος προσώπου συμπίπτουν στα ίδια πρόσωπα, αλλά το πελατολόγιο της επιχείρησης αντλείται από το ευρύτερο κοινό.

Οι συνεργατικές εταιρείες αντλούν τη δύναμη τους από τα μέλη και επιστρέφουν σε αυτά αγαθά και υπηρεσίες. Τα μέλη στηρίζουν θεωρητικά και έμπρακτα την εταιρεία τους και απολαμβάνουν τα ωφελήματα που τους προσφέρει.
Συνοπτικά η συμπεριφορά των μελών πρέπει να διέπεται από τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά.

α. Κατανόηση της σχέσης αμοιβαιότητας μέλους και συνεργατικής εταιρείας:
 Έχει παρατηρηθεί ότι στα αρχικά στάδια της ίδρυσης ενός συνεργατικού οργανισμού, το ενδιαφέρον των μελών είναι αυξημένο και βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σταδιακά το ενδιαφέρον μειώνεται και η σχέση μέλους και συνεργατικής εταιρείας καθίσταται ετεροβαρής. Η αμοιβαιότητα που πρέπει να κυριαρχεί στις σχέσεις μέλους και εταιρείας εξασθενίζει. Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, τα μέλη, για το δικό τους συμφέρον, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι για να πάρουν τα μέγιστα πρέπει να δώσουν τα ελάχιστα. Η αμοιβαιότητα στις σχέσεις μέλους και συνεργατικής εταιρείας είναι κρίσιμης σημασίας και τούτο πρέπει να γίνεται πλήρως κατανοητό από όλους.
Ιδιαίτερα πρέπει να γίνεται κατανοητό από τα μέλη.

β. Συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον:
Η πρόοδος μιας συνεργατικής εταιρείας τελεί σε άμεση συνάρτηση με την ικανοποίηση των αναγκών των μελών. Κατά συνέπεια το κάθε μέλος έχει υποχρέωση να ενδιαφέρεται αδιάλειπτα και να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία του. Η υποβολή εισηγήσεων, η παρουσίαση νέων ιδεών και προτάσεων, η άσκηση εποικοδομητικής κριτικής στις περιπτώσεις που χρειάζεται, η αναζήτηση πληροφόρησης κ.λπ. συνθέτουν την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των μελών προς την εταιρεία τους.
γ. Προθυμία για ανάληψη διοικητικών ευθυνών:
Τα μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να επωμισθούν διοικητικές ευθύνες, κυρίως με τη συμμετοχή τους στα αιρετά όργανα της εταιρείας τους. Θα πρέπει όμως το μέλος να επιμετρά τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης την οποία φιλοδοξεί να καταλάβει.

δ. Επιλογή των αρίστων στα αιρετά διοικητικά όργανα:
Η επιλογή των αρίστων στα αιρετά διοικητικά όργανα μιας συνεργατικής εταιρείας διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση και την πρόοδο της προς όφελος του συνόλου των μελών.
Συνεπώς, το κάθε μέλος κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του έχει καθήκον να συμπεριφέρεται με ευθυκρισία και μακριά από οποιαδήποτε επιρροή ή σκοπιμότητα που είναι ξένη προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εταιρείας και των μελών.
ε. Συλλογικό πνεύμα και σεβασμός της αντίθετης άποψης:
Το μέλος, κατά την άσκηση της συνεργατικής δραστηριότητας του, πρέπει να συμπεριφέρεται με πνεύμα συνεργασίας και να προωθεί έμπρακτα τη συλλογική δράση. Ο σεβασμός της αντίθετης άποψης και ο προβληματισμός στο περιεχόμενο της, συνιστά αξιοποίηση του πνευματικού πλούτου των μελών και λειτουργεί προς όφελος όλων. Οι εγωιστικές τάσεις και ο ατομικισμός πρέπει να παραμερίζονται και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κυριαρχούν στη συνεργατική δράση των μελών.

στ. Οι υποχρεώσεις των μελών που πηγάζουν από την τριπλή ιδιότητα τους:
Τα μέλη μιας συνεργατικής εταιρείας, όπως έχει αναφερθεί, έχουν τριπλή ιδιότητα. Είναι ταυτόχρονα πελάτες, ιδιοκτήτες και ελέγχοντα πρόσωπα. Η ορθή συνεργατική συμπεριφορά επιβάλλει στο μέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραμερίζει το προσωπικό του συμφέρον και να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης, προωθώντας έτσι τα γενικότερα συμφέροντα της εταιρείας και των μελών.
ζ. Οικονομικές θυσίες:
Τα μέλη των συνεργατικών εταιρειών έχουν υποχρέωση να συνεισφέρουν οικονομικά στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τους όταν τούτο είναι αναγκαίο. Ιδιαίτερα όταν η συνεργατική εταιρεία διανύει τα πρώτα στάδια της ζωής της, που οι ανάγκες εξεύρεσης χρηματικών κεφαλαίων είναι πιεστικές. Επίσης, τα μέλη πρέπει να είναι πρόθυμα να προσφέρουν δωρεάν εργασία όταν οι ανάγκες το απαιτούν. Οι οικονομικές θυσίες των μελών, διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εταιρείας τους και την καθιστούν ικανή να τους επιστρέψει στο πολλαπλάσιο όσα της πρόσφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.