Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Κακές συνήθειες σε σχέση με τη διατροφή

Παιδιά που παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση έχουν κατά κανόνα κακές συνήθειες σε σχέση με τη διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου του Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.


Η τηλεόραση επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των παιδιών σε μεγάλο ποσοστό και από πολύ μικρή ηλικία, επίδραση που τους ακολουθεί έως και την πρώτη περίοδο της ενήλικης ζωής τους.
Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν περισσότερες αναφορές σε λιπαρά, νάτριο και σάκχαρα και λιγότερες σε υγιεινές τροφές όπως πράσινες σαλάτες, σπόροι και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
Στην ουσία οι θεατές παροτρύνονται να καταναλώσουν τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε να συνδέσει την TV με μεγαλύτερη επιθυμία των παιδιών για ζαχαρωτά, γλυκίσματα και αναψυκτικά και με την τάση να παρακάμπτουν το πρωινό τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα και να τρώνε fast food με μεγάλη συχνότητα.
Αυτό σημαίνει ότι το τακτικό ραντεβού των παιδιών με την τηλεόραση αυξάνει την πιθανότητα για καρδιακές και μεταβολικές παθήσεις στο μέλλον.
Στα γλυκά είναι περισσότερο επιρρεπή τα μεγαλύτερα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια ενώ στα αναψυκτικά τα μεγαλύτερα αγόρια.
Η παράκαμψη του πρωινού είναι πιο συνηθισμένη σε μικρότερα παιδιά και μάλιστα κοριτσάκια.
Οι ειδικοί προτείνουν μείωση της διάρκειας παρακολούθησης τηλεόρασης από ανήλικους θεατές αλλά και βελτίωση του περιεχομένου των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Με μια πιο προσεκτική προσέγγιση οι διαφημιστές θα μπορέσουν να σώσουν μια ολόκληρη γενιά! 

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα
Πηγή OTENET Portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.