Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Τα Χανιά "Φιλαδελφεύουν"; "Φιλαδελφία" με "ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012",

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012»,
διοργανώνει για 14η χρονιά
ο Δήμος Χανίων με
την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και
το Επιμελητήριο Χανίων,
μέχρι και την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012, στο Παλιό Λιμάνι, στο χώρο της Δυτικής Τάφρου.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 στις 20.30, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε και να μετατρέψουμε επί τέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών

στη σημερινή εποχή της βαθιάς κρίσης, είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην γη μας, να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας, να καταναλώνουμε τα ντόπια προϊόντα, τα οποία οι παλιότεροι έχουν ξεχάσει και οι νεώτεροι δεν τα έχουν δοκιμάσει

Στον φετινό “Αγροτικό Αύγουστο” αναδεικνύουμε τα προϊόντα της ορεινής ενδοχώρας,

το πηχτόγαλο Χανίων είχε αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1995, χωρίς ποτέ να έχει τυποποιηθεί ως ΠΟΠ.
Με πρωτοβουλία του Δήμου τυποποιήθηκε από τυροκομική μονάδα.
Το ίδιο και η γραβιέρα Κρήτης.

Εντός των ημερών άλλωστε, ολοκληρώνεται και ο φάκελος για το ΠΟΠ κάστανο Χανίων Κρήτης

έκδοση του Δήμου Χανίων «Ημερολόγιο Κρητικής Διατροφής 2013», με παραδοσιακές συνταγές κρητικής διατροφής, εκδόθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Αγροτικού Αυγούστου».

φέτος συμμετέχουν ενενήντα εκθέτες από όλη την Κρήτη, ως επί το πλείστον, φορείς και επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων άριστης ποιότητας.

Σημειώνεται ότι έκθεση, θα είναι ανοικτή τις ώρες 19.30 – 23.30 καθημερινά, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία της και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιούνται Πολιτιστικές Βραδιές με τη συμμετοχή Παραδοσιακών Συγκροτημάτων των Χανίων.

Πολιτιστικές βραδιές, με τη συμμετοχή Χανιωτών Καλλιτεχνών και Συγκροτημάτων, πραγματοποιούνται στο χώρο της Έκθεσης του Αγροτικού Αυγούστου 2012,στη Δυτική Τάφρο, του Ενετικού Λιμανιού Χανίων.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, παρουσιάζονται Ο Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων, ο Ιστορικός Λαογραφικός Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο», ενώ
την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012, ο Ανδρέας Λιλικάκης και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης», με τη συνοδεία πάντα των Μουσικών, Στέλιου Βαμβακά, στη Λύρα, Αρτέμη Σαραντολάκη στο Λαούτο, Μάνου Κωστογιάννη στα Πλήκτρα και Κώστα Φραντζεσκάκη στα Κρουστά.

Φέτος θα κληρωθούν για τους επισκέπτες ένα αυτοκίνητο SUZUKI - τύπου ALTO, 5πορτο - από την εταιρεία Χαροντάκης Α.Ε., όπως και δέκα δώρα, προσφορά της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε., με στόχο τη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών.

Ανακοινώθηκε η αποζημίωση για τις πυρκαγιές στην Κρήτη

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ οι πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κρήτη, ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας την έκθεση αγροτικών προϊόντων Αγροτικός Αύγουστος 2012.

«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά το ζωτικό κεφάλαιο, μέσω ΕΛΓΑ, να αποζημιωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών για τα Χανιά, έχει προχωρήσει πάνω από το μισό η αποτίμηση των ζημιών στο ζωικό κεφαλαίο και στους άλλους νομούς.

Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επειδή τα χρήματα έρχονται από το ταμείο του ΕΛΓΑ, πιστεύω ότι θα γίνει πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ.Τσαυτάρης.

Όπως είπε ακόμα, για το φυτικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις θα δοθούν αργότερα μέσα από τις διαδικασίες των ΠΣΕΑ.

Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς στο χώρο της έκθεσης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν φυλλάδια και σήκωσαν πανό. Μάλιστα, κατά την άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εργαζόμενοι στην Τράπεζα αλλά και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων φώναζαν συνθήματα.

Ο κ. Τσαυτάρης πήγε προς το μέρος τους και είχε μια μικρή συνομιλία μαζί τους. Αργότερα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να υπάρξει και στη γεωργία ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται, όπως είπε, στην ποιότητα και την παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Σταυρός Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε :

«Σας καλωσορίζω στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2012, στη γιορτή των Κρητικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού μας, που αγκαλιάστηκε από όλη την Κρήτη και έγινε ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων μας, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες.

Όμως σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του κρητικού τουρισμού.

Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει.

Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν.

Έχουμε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια. Την ωφέλεια της Κρήτης.

Ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο τα κρητικά προϊόντα αλλά και οι τουριστικές μας υπηρεσίες πρέπει να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αρμόζει.

Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό.

Για εμάς, στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα διασύνδεσης του Πρωτογενούς και του Τουριστικού τομέα.

Το μέλλον του αγροτικού και τουριστικού τομέα στο νησί μας, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Από την Πολιτεία θέλουμε να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πως είμαστε δίπλα σας.

Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις εσάς, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού μας, της οικονομίας της Κρήτης.

Έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά οράματα για το μέλλον μας, για το μέλλον της Κρήτης.

Όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αρμόζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.