Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλαδελφεύουν με «Βαλκανικά Μαγειρέματα στο Τρίγωνο» ;


Από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου - «Η ΓΑΙΑ» και την Ένωση Συλλόγων Γυναικών Έβρου
 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το τριήμερο «Βαλκανικών Μαγειρεμάτων στο Τρίγωνο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο Σπήλαιο Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας, από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ» και την Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ορεστιάδας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων –Βιοτεχνών Βορείου Έβρου και της Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην γαστρονομία, εμπλουτισμένο με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και θρακιώτικων ήχων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γνωστά ονόματα του χώρου της γαστρονομίας, τόσο εγχώρια όσο και των γειτονικών χωρών, Βουλγαρία και Τουρκία, όπως επίσης και πανεπιστημιακοί, καθηγητές και ερευνητές που ανέλυσαν τον ρόλο της γαστρονομίας στην τουριστική και αγροτική ανάπτυξη.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης, ενώ στον χώρο της διοργάνωσης λειτουργούσε και έκθεση τοπικών προϊόντων.

Ζωή Φραγκούδη, υπεύθυνη Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ», «Όπου συνεργάζονται οι άνθρωποι μπορεί να γίνονται μικρά θαύματα»

Ικανοποιημένη από την διεξαγωγή της διοργάνωσης δήλωσε στον «ΠτΘ» η υπεύθυνη του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ», Ζωή Φραγκούδη.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Τόσο από την προσέλευση των συμμετεχόντων, όσο και από την όλη διοργάνωση. Υπήρξαν πολλά προβλήματα και παράμετροι τα οποία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Ωστόσο καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι για το μέγεθος της, καταφέραμε και σηκώσαμε ηρωικά στις πλάτες μας την όλη διοργάνωση».

«Η προσέλευση του κόσμου ήταν μέτρια και περιορίστηκε στους κατοίκους του οικισμού και των γύρω χωριών» είπε η κ.Φραγκούδη, υπογραμμίζοντας εν συνεχεία την σημασία και το ενδιαφέρον της εκδήλωσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται όπως είπε και από την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε τόσο από τα Αθηναϊκά όσο και από τα ξένα ΜΜΕ, αλλά και από τις πολύ σημαντικές ξένες συμμετοχές, όπως για παράδειγμα το επιμελητήριο της Αδριανούπολης και οι εκπρόσωποι Βουλγάρων από το Σύνδεσμο Εστιατόρων «Στάρα Ζαγόρας».

Η κ.Φραγκούδη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή της όλης διοργάνωσης και τόνισε πως «κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι γαστρονομία τουριστικό προϊόν και δεν μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη και ότι είναι λεφτά πεταμένα. Ελπίζουμε με αυτό που κάναμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους ότι άξιζε τον κόπο να ασχοληθούν με την περιοχή και με τον κόσμο που μένει και δραστηριοποιείται».

Τέλος η κ.Φραγκούδης δήλωσε συγκινημένη από το όλο αποτέλεσμα και υπογράμμισε πως «Όταν βλέπεις σε μια μικρή περιοχή ένα μικρό χωριό σαν το δικό μας να έχει δυνάμεις να κάνει πράγματα, αυτό που βγαίνει από όλα, το αποτέλεσμα δηλαδή αυτής της μικρής εκδήλωσης, είναι ότι όπου συνεργάζονται οι άνθρωποι μπορεί να γίνονται μικρά θαύματα. Αυτό μας δίνει δύναμη να το συνεχίσουμε και να το επαναλάβουμε τα επόμενα χρόνια. Θα συγκεντρωθούμε αφού ξεκουραστούμε αυτοί που δουλέψαμε και θα δούμε πώς μπορούμε να το επαναλάβουμε».


Συντάκτης:Νατάσσα Βαφειάδη



απολαμβάνουμε πίτες (κρεατόπιτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες), ζυμαρικά, όπως τραχανά, γιουφκάδες, κους- κους, τουρσί, και αλλαντικά, όπως καβουρμά και παστουρμά.
Στον Έβρο, τόνισε ο κ. Φωτιάδης, επιβιώνουν στοιχεία της αρχαίας και της βυζαντινής κουζίνας και δεν είναι σπάνιες οι γλυκόξινες γεύσεις και τα πιάτα όπου συνυπάρχουν ο κόκορας με τα δαμάσκηνα και το μοσχάρι με τα κυδώνια. Η ιδιαίτερη αυτή η κουζίνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αναδείξει τον ακριτικό Έβρο σε προορισμό γαστρονομικού τουρισμού.
Ο κ. Φωτιάδης δήλωσε ενθουσιασμένος από την επιτυχία των εκδηλώσεων, οι οποίες, αν ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, θα γίνουν θεσμός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.