Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τι θα μπορούσε να κάνει το συνεργατικό μοντέλο για τον τόπο μας :

Τις 18 Δεκεμβρίου του 2009 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην 64η Σύνοδο της, με το ψήφισμα 64/136 ανακήρυξε το 2012 ως
«Έτος των Συνεταιρισμών»,  υιοθετώντας την πρόταση-έκθεση του Γενικού Γραμματέα της με τίτλο «Οι συνεταιρισμοί στην κοινωνική ανάπτυξη».
Η έκθεση του Γ.Γ. βασίστηκε στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Τι θα μπορούσε να κάνει το συνεργατικό μοντέλο για τον τόπο μας :
Σε εποχές που οι συνήθεις αποδοχές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες, η πτώση των τιμών σε ανελαστικές δαπάνες όπως τα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, θα μπορούσε να γίνει εφικτή με την δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Ως παράδειγμα με την δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού στον τόπο μας, όπως σε κάθε «γνήσιο» συνεταιρισμό, τα μέλη του θα διέθεταν τριπλή ιδιότητα σε αυτό τον σχηματισμό ως ιδιοκτήτες, ελεγκτές και πελάτες του.
Η επιστροφή του 70% του πλεονάσματος του καταναλωτικού συνεταιρισμού στα μέλη του, αναλογικά με τις αγορές τους, έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα εν’ τέλει να έχουν αγοραστεί στο κόστος τους, με την συνεισφορά όμως ενός 30% στο κοινό πλεόνασμα για την ικανοποίηση κοινών αναγκών, δίχως κανένα κέρδος επενδυτών.
Σε ένα καταναλωτικό συνεταιρισμό για τα κεφάλαια εκκίνησης πολλά μέλη συνεισφέρουν από λίγα χρήματα αντί λίγοι επενδυτές να συνεισφέρουν πολλά.
Έτσι οι τιμές μπορούν να πέσουν, η αγοραστική δύναμη να μεγαλώσει, χρήματα αντί να καταλήξουν σε επενδυτές να πηγαίνουν στην χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας. Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί ως επιχειρήσεις διπλού σκοπού, οικονομικού και κοινωνικού, ευεργετούν διπλά τα μέλη τους, γιατί εκτός από τα φτηνά τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης που προσφέρουν, το υπόλοιπο 30% του πλεονάσματος το οποίο είναι κοινής ιδιοκτησίας, αφιερώνεται σε κοινές ανάγκες, για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών και κοινωφελών υπηρεσιών.
Μήπως η υπόλοιπη Ευρώπη έτσι εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές τροφίμων, λειτουργώντας οι συνεταιρισμοί ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, αναγκάζοντας και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεων, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην Αγορά;
Μήπως αυτή η συνεταιριστική μέθοδο που περιγράψαμε για τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς εφαρμόζεται και σε άλλες υπηρεσίες με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, όπως
την προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος,
του δικτύου τηλεφωνίας,
των δανείων και αποταμίευσης,
την απόκτηση οικίας, και ακόμη
την εργασία,
την βιομηχανική παραγωγή,
την διαχείριση των απορριμμάτων,
τη «Βοήθεια στο Σπίτι»,
τη λειτουργία σε συνεργασία μες την τοπική αυτοδιοίκηση βρεφονηπιακών σταθμών;
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήραΚοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήραΚοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήραΣτην έκθεση βρίσκονται μερικές απαντήσεις για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη των 160.000.000 ενταγμένων μελών σε συνεταιρισμούς (25.000.000 σε καταναλωτικούς) και στην Υφήλιο των 800.000.000 μελών, από την πιο αρμόδια Οργάνωση Παγκοσμίως, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
 
Περισσότερα:
Η Ανθεκτικότητα του
Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου
σε Περιόδους Κρίσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.