Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 16-01-2013 Δ Ι Α Ν Ο Μ Η

Δ Ι Α Ν Ο Μ Η την Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 16-01-2013
ΩΡΑ : 2 το μεσημέρι
ΤΟΠΟΣ: ΛΑΪΚΗ-παζάρι Κομοτηνης
1. ΠΑΤΑΤΕΣ, ποικιλίας ΒΑΝΒΑ (Βροντού Σερρών) οµοιόµορφο σχήμα επίμηκες οβάλ­ µε χρώμα επιδερμίδας φωτεινό κίτρινο και κίτρινη σάρκα, 0,40 € το κιλό, σε 10κιλα & 20κιλα
2. ΠΑΤΑΤΕΣ, ποικιλίας Αγρία (Agria), (Βροντού Σερρών) οι κόνδυλοί της είναι στρογγυλοί και η σάρκα της βαθυκίτρινη. 0,40 € το κιλό, σε 10κιλα & 20κιλα
3. Σ Π Α Ν Α Κ Ι φρεσκοκομμένο τρυφερο λαχταριστό ΜΙΣΗ τιμή
4. Παντζάρια κόκκινα με κόκκινα φύλλα ΜΙΣΗ τιμή
5. Ρύζι Καρολίνα και διάφορα άλλα 1 €/κιλό
6. Φασόλια 1,75 €/κιλό
7. Ρεβύθια μεγαλόσπερμα 2 €/κιλό


ΔΙΑΔΩΣΤΕ - ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΕ - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Φωτογραφία: Αλλη πατάτα κάνει για τηγάνι, άλλη για κατσαρόλα, άλλη για ταψί.

Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άλλοτε άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρός κίτρινο) και σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. 
Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται το κυριότερο είδος είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και ελαφρά κίτρινη σάρκα), η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Οι πατάτες, ως προς τον τόπο και το χρόνο παραγωγής,  διακρίνονται με κριτήριο τον τόπο καλλιέργειάς τους (Λασιθιώτικες, Ορεστιάδας, Νάξου κλπ) και την εποχή του χρόνου που γίνεται η συγκομιδή τους (ανοιξιάτικες,  καλοκαιρινές και φθινοπωρινές πατάτες).
Οι ποικιλίες της πατάτας, ως προς το χρώμα τους, καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας τους (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ)  και το χρώμα της σάρκας τους (κόκκινο, άσπρο,  ελαφρά κίτρινο) και σε κάθε περιοχή του κόσμου έχουν αναπτυχθεί - επιλεγεί διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

ΒΑΝΒΑ

Ποικιλία µε πολύ µεγάλη παραγωγή.
Έχει οµοιόµορφο σχήμα επίμηκες οβάλ­ µε χρώμα επιδερμίδας φωτεινό κίτρινο και κίτρινη σάρκα.
Παράγει μεγάλο ποσοστό εµπορεύσιµων κονδύ­λων.
Είναι ανθεκτική στον περονόσπορο φυλλώματος. στην ακτινοµύκωση, στη σπογγοσπορίωση, στον χρυ­σονηµατώδη.
 Αντέχει σε ξηρές συνθήκες, στα μηχανικά χτυπη­µατα και έχει μεγάλη διατηρησιµότητα στην αποθήκη.
Κατάλληλη για γενική χρήση (τηγάνι, φούρνο).
Ιδανική για Βιολογική καλλιέργεια.
Βιολογικός κύκλος: Μεσοπρώιµη (125 ημερών).

Αγρία (Agria)

Οι κόνδυλοί της είναι στρογγυλοί και η σάρκα της βαθυκίτρινη. Θεωρείται κατάλληλη για πουρέ και για τηγάνι (όταν την κόψεις σε χοντρά κομμάτια και την τηγανίσεις, σκεπασμένη στην αρχή, ώστε να μείνει υγρή στο εσωτερικό της και τργανή εξωτερικά). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.