Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

"Σωστή διαΤΡΟΦΗ, δίκαιη ΤΙΜΗ 
για την Οικογένεια, για τον Παραγωγό.
Η Οικονομία μας, το Περιβάλλον μας, ο Πολιτισμός μας.”
Με την Υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας

ΣΑΒΒΑΤΟ  26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ
17:00–18:00
«Αγροτική βιοποικιλότητα – Η Διαφύλαξη της αγροτικής μας κληρονομιάς»
Η επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον δεν προστατεύει τον παραδοσιακό φυσικό πόρο της αγροτικής βιολογικής ποικιλότητας, όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. 
Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Από τη νομοθεσία αυτή δεν προσφέρονται διαφορετικές αναπτυξιακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην στηρίζεται επαρκώς η νεολαία εκείνη, που σήμερα επιστρέφει στη γη. 
Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Νίκος Δομπάζης Πελίτι Κομοτηνής
18:00–21:00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟικοΑυτάρκειας
Μαρία Κεραμέα
Δραγανίδου Ιωάννα
Δομπάζης Νίκος
Παρασκευή γιαουρτιού
Παρασκευή σπιτικού σαπουνιού
Τεχνική συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση
17:00 – 21:00
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΝΥΜΦΑΙΑΣ

Η πράξη της καλλιέργειας, του σεβασμού της βιοποικιλότητας,
 της σωστής εκτροφής ζώων
Έναρξη 11:00
Χαιρετισμός Νίκου Σπανίδη  «Αγρότης της χρονιάς 2012»
11:20-11:40
«Η γνώση του τρόπου παραγωγής και η  σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων με βάση κυρίως την ποιότητα ως προϋπόθεση για  την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος»
Δρ. Παυλίδης Σταύρος
Γεωπόνος ΑγροΟικονομολόγος (Ph .D)
Καθηγητής Α.ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών
11:40 – 12:00
«Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν»
Κουρτίδου Παρασκευή, Παραγωγός – εκτροφέας σαλιγκαριών
12:00 – 12:20
«Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας»
 Μαυρομάτης Αθανάσιος
Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γενετική Βελτίωση Φυτών)
12:20 – 12:40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ 1-3
12:40 – 13:00
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Η πράξη της επιλογής - προμήθειας των κατάλληλων υλικών,
η πράξη της μαγειρικής, της γαστρονομίας, της παραδοσιακής κουζίνας
13:00 – 13:20
«Σωστή διαΤΡΟΦΗ ο πολιτισμός μας. Το 2010, η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας,»
Φριτζαλάς Ιωάννης
.Γεωπολιτικός και ιστορικός αναλυτής, Διευθυντής Πνευματικού Κέντρου "Η ΚΙΒΩΤΟΣ της Δόμνας Βιζβίζη"



13:20 – 13:40
«Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορεί να εφαρμόσει το παιδί, σωστές συνήθειες διατροφής»
 Καλλίδου Φαίη, Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος
Η πράξη της βρώσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγής.
Ο έμπρακτος σεβασμός στους πόρους, έδαφος νερό, υπόγειος υδροφορέας, πηγές, η ορθολογική αειφορική χρήση τους, ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ των προϊόντων-απορριμάτων που παράγονται στο σπίτι
13:40 – 14:00
«Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους: Ένα μεγάλο ζήτημα»
Σερμπέζης Γιώργος, Υπεύθυνος ΚΔΒΜΠΑ Μαρώνειας
Δούπα Έφη, Αναπλ. Υπεύθυνη ΚΔΒΜΠΑ Μαρώνειας
14:00 – 14:20
«Η εξοικονόμηση πόρων στο σπίτι και η ανάγκη του Διαχωρισμού των Απορριμμάτων- Προϊόντων  που παράγουμε στο σπίτι, στην εργασία»
Κιουτσούκης Εμμανουήλ
14:20 – 14:30
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ 4-7
14:30 – 15:00
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

15:00 – 17:00           ΓΕΥΜΑ – ΜΠΟΥΦΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ, ΝΌΣΤΙΜΩΝ ΘΡΑΚΙΏΤΙΚΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ παραδοσιακών γαστρονομικών προτάσεων

17:30                          ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ και τελετή λήξης – Μπουάτ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ με ζωντανό έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα

Με την Υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας

 Σας παρακαλούμε να ενημερώνετε φιλικά σας πρόσωπα που

 δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης, για το ελαιόλαδο, τα ψάρια (εκτός των μαγειρεμένων και σε κονσέρβα), του μοσχαρίσιου κρέατος, των πουλερικών από τρίτες χώρες, του κρασιού, του μελιού, των αυγών και αρκετών φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Για τα υπόλοιπα τρόφιμα (π.χ. λουκάνικα, κομπόστες, μπισκότα, γιαούρτια, τυριά, ζάχαρη, ζυμαρικά, έτοιμα, ή μισομαγειρεμένα φαγητά), αυτή η σήμανση είναι προαιρετική. Η προαιρετική σήμανση εφαρμόζεται, με διαφορετικούς τρόπους, από τη βιομηχανία και τελικά, ο καταναλωτής «χάνεται», μέσα στην πολυμορφία και αδιαφάνεια:
·         Με ποια κριτήρια, λουκάνικα, από χοιρινό Δανίας, που παρασκευάζονται, στο Η.Β., ονομάζονται βρετανικό προϊόν;
·         Με ποια κριτήρια, γάλα, από το Λουξεμβούργο, που συσκευάζεται, στο Βέλγιο, πωλείται, ως βελγικό προϊόν;
·         Με ποια κριτήρια, σάλτσα ντομάτας, που παράγεται, στην Κίνα, φέρει, στη συσκευασίας της, την Ιταλική σημαία, υπονοώντας ότι είναι ιταλικό προϊόν;
Η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα εφαρμοστεί, από το Δεκέμβριο του 2014, προβλέπει υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης, για το χοιρινό, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας. Όμως, δεν ορίζει αν η προέλευση εξαρτάται, από τον τόπο γέννησης, ή ανατροφής, ή σφαξίματος των ζώων. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τα βασικά συστατικά των τροφίμων, που έχουν υποστεί επεξεργασία.
στην Ευρώπη, ζητάμε:
·         Να γίνει υποχρεωτική η σήμανση της προέλευσης, για όλα τα κρέατα (και όταν αποτελούν συστατικά επεξεργασμένων τροφίμων), για το γάλα (και όταν αποτελεί συστατικό γαλακτοκομικών και τυροκομικών), για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά), για τα τρόφιμα που έχουν ένα μόνο συστατικό (π.χ. αλεύρι, ζάχαρη, λάδια κ.λπ.) καθώς και για τα βασικά συστατικά, που αποτελούν το 50% των επεξεργασμένων τροφίμων.
Η σήμανση προέλευσης πρέπει να αναφέρει τη χώρα.
·         Πρέπει να οριστούν, να ελέγχονται, να τηρούνται τα κριτήρια, που θα προσδιορίζουν την προέλευση, για τα κρέατα και τα πουλερικά.
·         Η προέλευση των βασικών συστατικών πρέπει να συνδεθεί, με τον τόπο καλλιέργειας, για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γεωργικά προϊόντα και με τον τόπο ανατροφής, για τα προϊόντα κρέατος.
Ο αγώνας, για τη σήμανση της χώρας προέλευσης, διαρκεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιτέλους, οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί, ας αφουγκραστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ας ακούσει τους προβληματισμούς των οικoγενειών, των νοικοκυριών, και ας μην ενδώσουν, στα οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων, στην οπισθοδρομική ισοπέδωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, στην απάτη των διαφόρων επαγγελματικών καρτέλ.



Φιλαδελφία
Στηρίζουμε την οικογένεια 
με αλληλεγγύη, με συνεργατισμό

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.