Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=87288

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Επιστροφή στη φύση, η συνταγή για διέξοδο από την κρίση

29.01.2013
Ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σ’ ένα ποσοστό πάνω από 40%, λένε επίσημα στοιχεία
 
«Σωστή διατροφή, δίκαιη τιμή για την οικογένεια, για τον παραγωγό. Η οικονομία μας, το περιβάλλον μας, ο πολιτισμός μας», ήταν το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Κίνηση Πολιτών Φιλαδελφία με συνδιοργανωτή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μαρώνειας. Το Σάββατο στο δημοτικό θέατρο της Κομοτηνής, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην  αγροτική βιοποικιλότητα και τη διαφύλαξη της αγροτικής μας κληρονομιάς.  Η επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον δεν προστατεύει τον παραδοσιακό φυσικό πόρο της αγροτικής βιολογικής ποικιλότητας,  όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Από τη νομοθεσία αυτή δεν προσφέρονται διαφορετικές αναπτυξιακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην στηρίζεται επαρκώς η νεολαία εκείνη, που σήμερα επιστρέφει στη γη. Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του, δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Εκτός από την ενημέρωση, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, έγιναν εργαστήρια οικοαυτάρκειας, στα οποία οι συμμετέχοντες έδειξαν πως παρασκευάζεται το γιαούρτι, το σπιτικό σαπούνι, τεχνικές συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση. 
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 
Η Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα του συνεδρίου και το ραντεβού δόθηκε στο τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας. Με τρεις θεματικές ενότητες που είχαν αντικείμενο: «Η γνώση του τρόπου παραγωγής και η  σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων με βάση κυρίως την ποιότητα ως προϋπόθεση για  την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος,  «Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν»,  «Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μέλλον της καλλιέργειας, πως η γη μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην ανεργία αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να τρέφονται. 
 
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
 
Με την ιδιότητα του ειδικού σε θέματα γεωργίας μίλησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Σταύρος Παυλίδης γεωπόνος Αγροοικονομολόγος και καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας, στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών. Ο κ. Παυλίδης μίλησε για τους νέους παραγωγούς που αντιλαμβανόμενοι τις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα, ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν. Δηλώνοντας στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής η Φιλαδελφία, ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού αλλά και του παραγωγού, στον τρόπο επιλογής των τροφίμων, την επικινδυνότητα που έχουν τα προϊόντα. «Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι θέμα γούστου ή θέμα τιμής, αλλά είναι θέμα ζωής στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία, διότι αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά. Η κρίση λειτούργησε ευνοϊκά σε αυτό τον τομέα, σημείωσε ο κ. Παυλίδης, καθώς προκάλεσε τους καταναλωτές να ερευνούν για το τι βάζουν στο τραπέζι τους.  Εξάλλου όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων ασθενειών που δεν υπήρχαν παλαιότερα. «Αυτά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχουν αποδειχθεί, υπάρχει για παράδειγμα μία αύξηση του καρκίνου στο 60%. Πρόσφατα μάλιστα ετέθη μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ερώτηση. Είναι θέματα σοβαρά τα οποία δεν μπορούμε να τα αφήνουμε και ο κόσμος αφυπνίζεται», είπε. Τη λύση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να δώσει η επιλογή των τοπικών προϊόντων,  πράξη που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ο καταναλωτής επιλέγοντας ένα ξένο προϊόν να βάλει στο τραπέζι του.  
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 
 
Σε παραδείγματα συνανθρώπων μας που αξιοποίησαν παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου τους και δημιούργησαν την «εμπορική διαδρομή» τους , αναφέρθηκε κατά την ομιλία του, ο Αθανάσιος Μαυρομάτης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  
 
Αυτό το μοντέλο εφαρμόζουν τα φασόλια Πρεσπών που αποτελούν παραδοσιακά καλλιεργούμενο φυτικό είδος, η ξακουστή φακή της Εγκλουβής που καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, καθώς και άλλα προϊόντα. «Το συμπέρασμα είναι ότι αν ενωθούν άνθρωποι που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το «εγώ» και να δουν το «εμείς» νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα.
 
 Έχουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%. Άρα πιστεύω ότι το βάρος πρέπει να δοθεί εκεί, δηλαδή να ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και συμφέροντα και θα δούμε ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα». 
 
Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ 
 
Διέξοδο στην ανεργία και μία ενασχόληση που μπορεί να προσφέρει εισόδημα, είναι αυτή της εκτροφής σαλιγκαριών, σημείωσε από την πλευρά της η Παρασκευή Κουρτίδου που διατηρεί μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στην περιοχή της Αιγείρου Ροδόπης. Το σαλιγκάρι αν και έχει σημαντική ζήτηση στην Ελλάδα,  μία μονάδα δε μπορεί να βασιστεί στην αγορά της Ελλάδας, ανέφερε η κ. Κουρτίδου, κάνοντας γνωστό ότι σχεδόν το σύνολο της περσινής της παραγωγής το εξήγαγε στο εξωτερικό. «Εάν θέλεις να κάνεις μία σωστή επιχείρηση και θέλεις να παράγεις, δεν μπορείς να στηριχθείς στην εγχώρια αγορά.
 
Εμένα ήταν η πρώτη μου χρονιά το 2012. Η δυναμικότητα του εκτροφείου μου είναι 10 τόνοι. Παρήγαγα πέρσι μόνο 5 τόνους, οι τέσσερις έφυγαν στον εξωτερικό, ενώ κράτησα τον ένα τόνο γα την φετινή παραγωγή. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους που να γνωρίζουν να δώσουν απαντήσεις. Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευαίσθητα, μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη θνησιμότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε να μη μπορούμε να κάνουμε ενέργειες. Πρέπει να είναι σωστά οργανωμένο το εκτροφείο ώστε  να μπορέσουμε να προστατέψουμε όλους τους οργανισμούς».  Η εκτροφή σαλιγκαριών θεωρείται μία γεωκτηνοτροφική δραστηριότητα, και ενισχύεται μέσω προγραμμάτων που κατά διαστήματα ανακοινώνονται, ανέφερε η κ. Κουρτίδου. 
 
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
 
Για το ρόλο της οικογένειας, στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών επιλογών μέσα στο σπίτι, μίλησε από την πλευρά της η Φαίη Καλλίδου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος.  Η οικογένεια είναι εκείνη που δημιουργεί τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού και θέτει τις βάσεις για το μέλλον του, είπε η κ. Καλλίδου και πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος και γρήγορος πλέον τρόπος ζωής, έχει προσφέρει την θλιβερή πρωτιά στον τομέα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. «Η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος ο οποίος βοηθάει το παιδί να κάνει τις σωστές επιλογές, είναι αυτή που όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού, διαμορφώνει και τις διατροφικές επιλογές, μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Επίσης ο γονέας είναι και η μίμηση για τα παιδιά». Η ίδια διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια τα παιδιά να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές, «τροφή εκτός σπιτιού, ή τρόφιμα που τα φέρνουμε από έξω μέσα στο σπίτι μας. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν έχουν διατροφικές επιλογές όπως παλιά», είπε και την ευθύνη φέρουν οι γονείς. 
 
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 
 
Στηρίζοντας την ντόπια παραγωγή  και την προσπάθεια ανάδειξής της, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο διήμερο συνέδριο. Ο υπεύθυνος του κέντρου Γιώργος Σερμπέζης κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση των τροφίμων, των συσκευασιών και γενικά των απορριμμάτων. «Ο δήμος Κομοτηνής είναι από τους λίγους της ΑΜΘ που συμμετέχει στη ανακύκλωση. Παρόλα αυτά, γίνονται αρκετά λάθη. Αν σκύψουμε σε ένα κάδο σκουπιδιών και δούμε τι  σκουπίδια υπάρχουν σε αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει και υπάρχει κενό πως θα κάνει την ανακύκλωση», είπε. 
 
Όλγα Τσιούλφα
Ο ΧΡΟΝΟΣ»: Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.