Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η σωστή διατροφή στο προσκήνιο

http://www.eleftherovima.gr/index.php/society/638-hmerida-filadelfeia-komotini
www.eleftherovima.gr
 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το διήμερο συνέδριο του διοργάνωσε η  Φιλαδελφία στην Κομοτηνή, με θέμα «Σωστή διαΤΡΟΦΗ, δίκαιη ΤΙΜΗ για την Οικογένεια, για τον Παραγωγό. Η Οικονομία μας, το Περιβάλλον μας, ο Πολιτισμός μας»
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας, στα πλαίσια της στήριξης που αυτό παρέχει σε κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων και με αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και την ανάδειξή της.

Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο στο ΔΗΠΕΘΕ με εργαστήρια οικοαυτάρκειας και έκθεση τοπικών προϊόντων και δημιουργών, καθώς και μαθήματα παρασκευής γιαουρτιού και σαπουνιού.
Συνεχίστηκε την Κυριακή στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας με θέματα που άπτονταν των καλλιεργειών, του σεβασμού της βιοποικιλότητας και της σωστής εκτροφής ζώων.
Ομιλητής στη δεύτερη ημέρα ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο οποίος μίλησε για τη βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Μαυρομάτης στάθηκε σε ορισμένα παραδείγματα που νέοι άνθρωποι αποφάσισαν, αξιοποιώντας προϊόντα και παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου τους, να αναδείξουν τα προϊόντα, να δημιουργήσουν μια εμπορική διαδρομή έτσι ώστε να ζουν οι οικογένειες καλά, να είναι χαρούμενοι, να δημιουργούν.
Μερικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν, ήταν τα φασόλια Πρεσπών, η φακή Εγκλουβής που είναι στη Λευκάδα και άλλες προσπάθειες έρευνας που έχουν γίνει από διδάκτορές του πανεπιστημίου που στήριξαν ερευνητικά όλη αυτή την προσπάθεια.
«Το συμπέρασμα είναι ότι αν ενωθούν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το εγώ τους και θα δουν το εμείς νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα» ανέφερε, τονίζοντας πως έχουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%, για αυτό θεωρεί πως αν ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα και δοθεί εκεί βάρος, τότε θα υπάρξουν πραγματικές επιτυχίες.
Καλύτερα τα τοπικά προϊόντα
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παυλίδης, Ειδικός σε θέματα βιολογικής γεωργίας, γεωπόνος και Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας αναφέρθηκε στη γνώση του τρόπου παραγωγής και τη σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων με βάση κυρίως την ποιότητα ως προϋπόθεση για  την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Παυλίδης επισήμανε πως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στο τοπικό στοιχείο, να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα και οι καταναλωτές της περιοχής μας. «Είναι μία κίνηση την οποία κι εμείς θέλουμε από τη δική μας πλευρά να υποστηρίξουμε δίνοντας αυτά τα οποία μπορούμε να δώσουμε σαν επιστήμονες της περιοχής και από εκεί και πέρα να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των τροφίμων, την επικινδυνότητα που έχουν πολλές φορές κάποια αγροτικά προϊόντα, στηρίζοντας την επιλογή τους και κατευθύνοντάς τους κυρίως σε προϊόντα του τόπου τα οποία ίσως και να είναι σε πολλές περιπτώσεις λύση»
Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι απλά ένα θέμα γούστου ή ένα θέμα τιμής, σημείωσε ο κ. Παυλίδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για θέμα ζωής στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Ανέφερε δε ότι τον τελευταίο καιρό το κοινό έχει αρχίσει να γίνεται πιο ευαισθητοποιημένο όσον αφορά τα θέματα των προϊόντων, μετά και από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με αγνώστου προέλευσης υλικά.
«Σύμφωνα με την άποψή μας, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους απ’ ότι επιλέγοντας κάποια προϊόντα τα οποία δεν ξέρουμε πώς έχουν παραχθεί και που πιθανόν να κρύβουν κινδύνους. Επιλέγοντας το προϊόν π.χ. του κυρ Βασίλη ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες του να έχουμε κάνει λάθος από ότι αν επιλέξουμε ένα x προϊόν το οποίο δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται»
Η οικογένεια ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής
Για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος για να μπορεί να εφαρμόσει το παιδί, σωστές συνήθειες διατροφής ανέλυσε η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κα Φαίη Καλλίδου, η οποία τόνισε πως η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος ο που βοηθάει το παιδί να χρησιμοποιήσει σωστές επιλογές.
«Είναι αυτή η οποία όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού διαμορφώνει και τις επιλογές που θα έχει μέσα στο σπίτι μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν στο τραπέζι μας, αλλά επίσης και ότι ο γονέας σαν γονέας είναι μίμηση για τα παιδιά. Όπως λένε και οι Κινέζοι, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις»
Η κα Καλλίδου στάθηκε ιδιαίτερα στην παιδική παχυσαρκία, που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη χώρα μας.
Η παιδική παχυσαρκία, τόνισε, είναι ένα γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλα ερωτήματα αφού αν το λίπος που υπάρχει στον οργανισμό μας βρίσκεται από την παιδική ηλικία που τα όργανά μας αυξάνονται και αναπτύσσονται εκείνη την περίοδο, παθαίνουν ιδιαίτερη ζημιά στην ενήλικη ζωή μας.
«Επομένως αν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να το λύσουμε από την παιδική ακόμα ηλικία για να μην έχουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον»
Νέοι παραγωγοί που ρισκάρουν
Κατά την διημερίδα παρουσιάστηκαν και παραδείγματα νέων παραγωγών που ρισκάρουν, όπως η κα Παρασκευούλα Κουρτίδου, εκτροφέας σαλιγκαριών, και παραγωγός από την Αίγειρο, που αναφέρθηκε στην εκτροφή των σαλιγκαριών, τους τύπους εκτροφείων που υπάρχουν και πώς μπορεί κάποιος να λειτουργήσει και να προωθήσει το προϊόν στην αγορά.
Η εκτροφή των σαλιγκαριών για την Ελλάδα είναι ακόμη καινούρια, σημείωσε, και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα χωρίς να υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους που να γνωρίζουν να απαντήσουν.
Τα σαλιγκάρια, σημείωσε, έχουν αρκετά μεγάλη ζήτηση, απλά αν θέλει κάποιος να κάνει μια σωστή επιχείρηση και να βγάζει αρκετή ποσότητα δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί μόνο στην ελληνική αγορά.
«Εμένα ήταν η πρώτη μου χρονιά, ξεκίνησα 22 Απριλίου φέτος. Η δυναμικότητα του εκτροφείου μου είναι 10 τόνοι, παρήγαγα φέτος μόνο 5 τόνους. Με κάποια βοήθεια οι 4 τόνοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και τον έναν τόνο τον έχω κρατήσει για να κάνω την αναπαραγωγή για φέτος» ανέφερε η κα Κουρτίδου, τονίζοντας ότι ένα εκτροφείο πρέπει να είναι σωστά οργανωμένο ώστε να προστατευτούν όλοι οι οργανισμοί που υπάρχουν μέσα.
Ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν το θέμα που ανέλυσε ο κ. Γιώργος Σερμπέζης, υπεύθυνος του  Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας ο οποίος επισήμανε πως είναι αναγκαίο να αναδειχθεί το θέμα των συσκευασιών και γενικότερα των απορριμμάτων που τόσο έντονο πρόβλημα έχει η περιοχή μας από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πολίτες σε αυτά.
Όπως επισήμανε ο Δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους λίγους δήμους στην ΑΜ-Θ που συμμετέχει στην ανακύκλωση, παρόλα αυτά γίνονται αρκετά λάθη. «Αν σκύψουμε σ’ ένα κάδο σκουπιδιών θα δούμε ότι τα σκουπίδια που πετιούνται δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα. Αυτά λοιπόν τα λάθη που γίνονται είναι και το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης εδώ σ’ αυτήν την εκδήλωση ούτως ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στην αποφυγή αυτών των λαθών και στην ορθότερη διαχείριση των σκουπιδιών μας»
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.