Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο συνεργατισμός στην υπηρεσία της οικογένειας και του παραγωγού

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158280&categoryid=3
 εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» 

Ο συνεργατισμός στην υπηρεσία της οικογένειας και του παραγωγού
Συνέδριο της Φιλαδελφίας, με εργαστήρια αυτοαυτάρκειας και ενδιαφέρουσες ομιλίες
Με επιτυχία διοργανώθηκε κατά το διήμερο Σάββατο και Κυριακή στην πόλη μας το Συνέδριο της Φιλαδελφίας με θέμα «Σωστή διαΤΡΟΦΗ, δίκαιη ΤΙΜΗ για την Οικογένεια, για τον Παραγωγό». Η πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα εργαστήρια αυτοαυτάρκειας, που έλαβαν χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, και στη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν οι τρόποι παρασκευής γιαουρτιού και σπιτικού σαπουνιού, αλλά και η τεχνική της συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση. Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου και στον ευχάριστο χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου της Νυμφαίας, διακεκριμένοι επιστήμονες και έμπειροι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ανέπτυξαν σκέψεις και προβληματισμούς, ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα απόψεις, γύρω από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια, στην εκτροφή ζώων, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην υγιεινή διατροφή μέσα στην οικογένεια.
Παράλληλα, πάντως, με τη διεξαγωγή των εργαστηρίων και τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα, που έθιξαν στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές, το Συνέδριο περιλάμβανε και έκθεση τοπικών προϊόντων, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

Μανώλης Κιουτσούκης «Η οικογένεια είναι συμπαραγωγός στο οτιδήποτε παράγεται στον τόπο μας»

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο συντονιστής της Φιλαδελφίας, Μανώλης Κιουτσούκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πέραν κάθε προσδοκίας συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και για την ποιότητα του διαλόγου μεταξύ των εισηγητών, κάνοντας λόγο για ωραία «αρραβωνιάσματα» και μπολιάσματα από γνώσεις. Στο μήνυμά του, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο κ. Κιουτσούκης υπογράμμισε ότι «οι καλλιέργειες και η εκτροφή των ζώων πραγματικά εξαρτώνται από τις επιλογές των οικογενειών και των νοικοκυριών». «Είναι αξιοσημείωτο ότι η οικογένεια είναι συμπαραγωγός στο οτιδήποτε παράγεται στον τόπο μας», πρόσθεσε, «και είναι συμπαραγωγός με την έννοια ότι ψηφίζοντας με το πιρούνι της πλειοδοτεί ή μειοδοτεί σε ό,τι συμβαίνει στην παραγωγή των προϊόντων και ταυτόχρονα επιλέγοντας τα υλικά συμπαράγει την τροφή μέσα στο σπίτι, δίνοντας διατροφικές συνήθειες οι οποίες μπορούν να προάγουν και την παραδοσιακή γαστρονομία, αλλά και την υγιεινή διατροφή».

Δράση συγκέντρωσης τηγανελαίων ξεκινά η Φιλαδελφία

Επιπλέον, ο κ. Κιουτσούκης γνωστοποίησε πως η Φιλαδελφία, εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις της, ξεκινάει πλέον μια προσπάθεια συγκέντρωσης τηγαναλαίων από οικογένειες της περιοχής μας και προς αυτόν το σκοπό απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν, είτε μέλη, είτε μη μέλη της Φιλαδελφίας. Μάλιστα, η μεγάλη έμφαση δίνεται στη νέα γενιά και σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τα πολλαπλά οφέλη της συγκέντρωσης των τηγανελαίων. Όπως επισήμανε, μάλιστα, η Φιλαδελφία έχει ήδη στην κατοχή της ειδικούς κάδους, στους οποίους μπορούν να εναποτίθενται τα δοχεία με τα τηγανέλαια, και μάλιστα θα τους τοποθετήσει το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της πόλης μας. «Το τηγανέλαιο, που μπορεί κανείς πολύ απλά και άμεσα να το μαζέψει», σημείωσε ο κ. Κιουτσούκης, «ας το βάλει σε ένα μπουκάλι κι εμείς έχουμε κάδους, τους οποίους σε λίγο θα προμηθεύσουμε και στα σχολεία, όπου μπορούν να το τοποθετήσουν για να γίνουν δωρητές τηγανελαίων». «Με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε, «γλιτώνουμε έναν πολύ μεγάλο συντελεστή ρύπανσης για τα νερά μας, ταυτόχρονα δεν πάνε στο βιολογικό καθαρισμό του δήμου και έτσι τον προστατεύουμε, και επίσης αποφεύγουμε να τα πετάμε στο νεροχύτη, αποτρέποντας την πρόκληση βλαβών στις σωληνώσεις του σπιτιού». Πέρα από τα παραπάνω οφέλη, όμως, με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης η Φιλαδελφία προσδοκά στη δυνατότητα να αποκτήσει σιγά-σιγά ένα έσοδο για τα μέλη της και για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει. 

Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μίλησε για τη βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα καλής πρακτικής στον ελλαδικό χώρο. Σε αυτά ανήκουν οι πρακτικές, που εφαρμόστηκαν με τα φασόλια Πρεσπών, τα ντοματίνια και τη φάβα Σαντορίνης, πρακτικές που πέτυχαν αφενός την αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών, αφετέρου την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών στις αντίστοιχες περιοχές. «Αν ενωθούν άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το «εγώ» τους και θα δουν το «εμείς»», υπογράμμισε ο κ. Μαυρομάτης, «νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα». «Έχουμε έναν πρωτογενή τομέα, που πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%», επισήμανε, «επομένως το βάρος πρέπει να δοθεί εκεί, να ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα και τότε θα δούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πετυχημένα». 

Η σωστή επιλογή αγροτικών προϊόντων 

Για τον τρόπο παραγωγής, αλλά και τη σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων, τοποθετήθηκε στην εισήγησή του ο κ. Σταύρος Παυλίδης, γεωπόνος-αγροοικονομολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ Καβάλας. «Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι απλά ένα θέμα γούστου ή ένα θέμα τιμής», υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης, «αλλά είναι ένα θέμα ζωής, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας». Ο ίδιος διαπίστωσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση «τελευταία ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και να προσέχει περισσότερο». Υπάρχει άλλωστε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων ασθενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση καρκίνων κατά 40%, που συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες και με τον τρόπο επιλογής των προϊόντων. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό και οι καταναλωτές οφείλουν να στραφούν πάνω του μεγαλύτερη προσοχή. Κλείνοντας ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι παρότι γίνονται έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα, «δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στους ελέγχους που γίνονται από το κράτος, αλλά πρέπει να αναλάβουμε κι οι ίδιοι πρωτοβουλίες». «Σύμφωνα με την άποψή μας», επισήμανε, «επιλέγοντας τοπικά προϊόντα ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους από ό,τι επιλέγοντας κάποια προϊόντα που δεν ξέρουμε πώς έχουν παραχθεί». 

Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση ορθών επιλογών διατροφής

Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η ομιλία της κλινική διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Φαίης Καλλίδου, που καταπιάστηκε με το ρόλο της οικογένειας αναφορικά με τη διαμόρφωση ορθών επιλογών διατροφής μέσα στο σπίτι. «Η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος, ο οποίος βοηθάει το παιδί να υιοθετήσει σωστές επιλογές», υποστήριξε αρχικά η κ. Καλλίδου, επισημαίνοντας ότι «είναι αυτή η οποία, όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού, διαμορφώνει και τις επιλογές διατροφής, μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν στο τραπέζι μας, αλλά και μέσω της μίμησης των γονέων από τα παιδιά». Βέβαια, στη σημερινή πραγματικότητα και με δεδομένη την έλλειψη χρόνου των γονέων, οι τελευταίοι καταφεύγουν συνήθως σε επιλογές, οι οποίες είναι εκτός σπιτιού ως επί το πλείστον. «Είναι σίγουρο πως τα τελευταία χρόνια τα παιδιά δεν έχουν τις γευστικές προτιμήσεις, που είχαν παλιά», παρατήρησε η κ. Καλλίδου, «αλλά το λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι τα φαγητά, όπως φρούτα, σαλάτες κλπ, δεν τους τα ξαναπροσφέρουν όταν τη μια και μοναδική φορά το παιδί θα πει «όχι, αυτό δε μου αρέσει». «Η παρουσία του συγκεκριμένου τροφίμου, που δεν αρέσει στο παιδί», προσέθεσε, «πρέπει να υπάρχει συνεχώς στο τραπέζι, να το τρώει πρώτα και κύρια ο γονιός και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον το παιδί να το φάει από μόνο του. Δε σημαίνει όμως ότι από τα 100 φαγητά, που εμείς θεωρούμε υγιεινά, πρέπει να τρώει και τα 100. Ας φάει τα 50, εκεί πάλι κερδισμένοι είμαστε από το να τρώει όλα αυτά τα φαγητά, που αφενός δεν είναι υγιεινά, αλλά και στο μέλλον μπορεί να του προκαλέσουν και πολλά προβλήματα υγείας».

2η παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα

Κλείνοντας, η κ. Καλλίδου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, όπου αποτελεί μάστιγα για τη νεολαία στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, ακολουθώντας την Αμερική, στη σχετική παγκόσμια λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. «Όταν το σώμα ενός παιδιού μαθαίνει να αποθηκεύει λίπος από μικρή ηλικία», εξήγησε η κ. Καλλίδου, «ο οργανισμός έχει μνήμη και συνεχίζεται αυτό και στην ενήλικη ζωή του». «Επομένως, αν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα», επισήμανε, «πρέπει οπωσδήποτε να το λύσουμε από την παιδική ακόμα ηλικία, για να μην έχουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον».
 
Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους 

Για ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, που προέρχονται από τη χρήση της τροφής, μίλησε ο Υπεύθυνος του ΚΔΒΜΠΑ Μαρώνειας, κ. Γιώργος Σερμπέζης. Τα υπολείμματα των τροφών αλλά και οι συσκευασίες των υλικών συνιστούν το αντικείμενο της διαχείρισης, που οφείλει να κάνει κάθε οικογένεια. Το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή μας, υποστήριξε ο κ. Σερμπέζης, επισημαίνοντας ότι αν και ο δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους λίγους δήμους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που συμμετέχει στην ανακύκλωση, «παρόλα αυτά γίνονται αρκετά λάθη». «Αν σκύψουμε μέσα σε έναν κάδο», σχολίασε χαρακτηριστικά, «θα δούμε ότι τα σκουπίδια που πετιούνται εκεί δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα». «Πρέπει να συμβάλλουμε στην αποφυγή αυτών των λαθών», υπογράμμισε, «και στην ορθότερη διαχείριση των σκουπιδιών μας». 

«Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν»

Σε μια εισήγηση με θέμα «Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν», κ. Παρασκευή Κουρτίδου παρουσίασε τη δική της εμπειρία από την ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών, αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες εκτροφής και τα προσδωκόμενα οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όπως τόνισε, στην ελληνική αγορά υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, αλλά κύριος στόχος των παραγωγών παραμένει η ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα βέβαια ακόμα η εκτροφή σαλιγκαριών είναι μια δραστηριότητα, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με την κ. Κουρτίδου να τονίζει ότι «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους, που γνωρίζουν». Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν προγράμματα με επιδοτήσεις, που μπορούν να αξιοποιήσουν κατά καιρούς οι παραγωγοί.
 
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.