Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"

http://www.thrakinews.gr/society/item/2938-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82?tmpl=component&print=1

Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"

Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2013 11:05
Γράφτηκε από την  Καρχαρίδου Γεωργία
Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"
Ανεβαίνει σκαλιά και επίπεδα συνεχώς η οργάνωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φιλαδελφία και αυτό το απέδειξε με το πρόσφατο πετυχημένο συνέδριο, που πραγματοποίησε, για τη σωστή διατροφή, τη δίκαιη τιμή, (σε παραγωγό και οικογένεια), την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε δύο ενότητες και σε δύο διαφορετικά μέρη. Το πρώτο μέρος (Σάββατο απόγευμα) έλαβε χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και περιελάμβανε την Αγροτική βιοποικιλότητα και τη Διαφύλαξη της αγροτικής μας κληρονομιάς, με εισηγητή το εκπαιδευτικό Νίκο Δομπάζη, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους παραγωγούς να εμπιστεύονται τις ντόπιες ποικιλίες, για τα λαχανικά, αλλά και για τα σιτηρά, μια και επιδοτήσεις λαμβάνουν τα σιτηρά των υβριδίων «Πρέπει ως πολίτες, αυτού του πλανήτη, μια και έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της γης, να δραστηριοποιηθούμε στο να σώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες μας. Οι εταιρείες από την άλλη με τα διάφορα λόμπυ τους, έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν καταφέρει να περάσουν αποφάσεις, που τους συμφέρουν. Σύμφωνα με αυτές οι αγρότες, θα πρέπει να εξαρτημένοι από τις εταιρείες, καθώς αγοράζοντας το σπόρο τον υβριδικό, θα πρέπει να τον συνοδεύσεις, προκειμένου να παράξεις ποσότητα, τα κατάλληλα φάρμακα και λιπάσματα. Αυτό δεν χρειάζεται για τις ντόπιες ποικιλίες, μια και οι παλαιότεροι, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τους καλύτερους σπόρους, προέβαιναν και σε βελτίωση τους. Δεν χρειάζονται φάρμακα, ούτε τόσα λιπάσματα, καθώς είναι προσαρμοσμένα στο να ζήσουν και να βλαστήσουν σε αυτό το κλίμα, παράγοντας εύγευστα προϊόντα. Είναι ακόμα ένα νέο στοίχημα των πολιτών, έναντι των εταιρειών», σημείωσε ο κ. Δομπάζης. Μετά την εισήγηση του κ. Δομπάζη, ακολούθησαν εργαστήρια οικο-αυτάρκειας, με τις Μαρία Κεραμέα (παρασκευή γιαουρτιού), Ιωάννα Δραγανίδου (παρασκευή σαπουνιού), Νίκο Δομπάζη (τεχνική συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση). 
Τη δεύτερη μέρα, στο πανέμορφο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας, με φόντο το μαγικό χιόνι αναπτύχθηκαν αξιολογότατες εισηγήσεις, με θέμα τη γνώση του τρόπου παραγωγής και την σωστή επιλογή αγροτικών προϊόντων, με βάση την ποιότητα και γνώμονα την υγεία του καταναλωτή. Εισηγητής ήταν ο Δρ. Σταύρος Παυλίδης, Γεωπόνος Αγροοικονομολόγος, καθηγητής ΑΤΕΙ Καβάλας(Τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών). «Δεν επιλέγουμε τα προϊόντα με βάση την τιμή τους. Τα επιλέγουμε με βάση την υγεία μας. Προτιμούμε να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν ξέρουμε την προέλευσή τους, καθώς και τις συνθήκες παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνων, ιδίως στα παιδιά και οι αλλεργίες. Όλα αυτά είναι επιπτώσεις μιας άλλης διατροφής, ξένης σε σχέση με τη δική μας. Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα τόσο πια ακριβά και σε τελική ανάλυση, καλύτερα να αγοράζω από έναν που τον γνωρίζω, παρά από κάποιον άγνωστο», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.
Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπική οικονομίας, ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Μαυρομάτης. «Έχουμε προϊόντα στην περιοχή: λάδι, κρασί, σκόρδο Ξυλαγανής(σ.σ. το οποίο πρέπει να… ξυπνήσει), κεράσια, φέτα Ένωσης. Υπάρχει το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Μπορούμε σε τοπικό επίπεδο με οδηγό τα προϊόντα μας, να καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε με τον τουρισμό και να καταφέρουμε αυτό που έχουν καταφέρει και διαπρέπουν παραγωγικά και τουριστικά, όπως η Σαντορίνη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται και η σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή και άλλων φορέων, που διακατέχονται από τον ίδιο προβληματισμό. Συνεργασία και παραγωγή απαιτεί η κρίση».

Σε ότι αφορά τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, ο Δ/ντης του Κέντρου Δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία, Γιώργος Σερμπέζης, έκανε πολλούς, από αυτούς που διατείνονται ότι κάνουν ανακύκλωση, να αναρωτηθούν αν ανακυκλώνουν σωστά… «Θα πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες που περιέχουν γάλα, ή γιαούρτι. Δεν ανακυκλώνονται τα λερωμένα χαρτιά. Δεν ανακυκλώνονται οι συσκευασίες οι οποίες είναι συντεθειμένες από αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό ενδεχομένως (δηλαδή οι συσκευασίες τετραπακ). Δεν ανακυκλώνονται οι συμπακτωμένοι δίσκοι (cds), οι τηλεκάρτες, οι κάρτες σιμ των κινητών τηλεφώνων, για τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης αυτών των υλικών, μια και η Κομοτηνή διαθέτει εργοστάσιο ανακύκλωσης για αυτά. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε από τα καπάκια τους. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις κρεμάστρες από το πλαστικό και το μεταλλικό μέρος. Δεν ανακυκλώνονται τα καλαμάκια. Θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης, δέχονται μόνο συσκευασίες, οι οποίες αποτελούνται από γυαλί, αλουμίνιο ή πλαστικό και χαρτί και μόνο. Δεν ανακυκλώνεται ότι αποτελεί σύνθεση αυτών. Οπότε όλα τα υπόλοιπα τα βάζουμε στον πράσινο κάδο».

Τέλος ο συντονιστής της Φιλαδελφίας, Μανώλης Κιουτσούκης, ανακοίνωσε μια νέα δράση της οργάνωσης, η οποία συνίσταται στην συγκέντρωση τηγανελαίων. Ήδη έχουν έλθει σε επαφή με την πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να μπορούν στα σχολεία να μπορούν να συγκεντρώνονται τα χρησιμοποιημένα έλαια. «Οι Γονείς που θα έρχονται να αγοράσουν είδη από αυτά που διανέμει η Φιλαδελφία, βάσει του δούναι και λαβείν, θα μας φέρνουν τα τηγανέλαια, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον, όπου κι αν εναποτεθούν. Η διάθεση των τηγανελαίων για βιοκάυσιμα, θα είναι και ένα επιπλέον έσοδο», σημείωσε ο κ. Κιουτσούκης. Επίσης στα επόμενα σχέδια της Φιλαδελφίας, είναι η προσέγγιση των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, για τους οποίους υπόσχονται σαφέστατα καλύτερες τιμές και στο γάλα, αλλά και στο κρέας για την Πασχαλινή περίοδο.

http://www.thrakinews.gr
Ειδήσεις και Απόψεις με επίκεντρο την Θράκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.