Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Απευθείας στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες πουλά και ο αγρότης της χρονιάς

 http://philadelpheia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html

"Ο ΧΡΟΝΟΣ": Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

 
Ο ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ

Απευθείας στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες πουλά και ο αγρότης της χρονιάς

09.02.2013
Ο Ξανθιώτης αγρότης της χρονιάς έχει καταφέρει να καλλιεργεί στην Βόρεια Ξάνθη 11 μήνες το χρόνο περισσότερες από 13 διαφορετικές καλλιέργειες σε 1.200 περίπου στρέμματα


Ο Ξανθιώτης Νίκος Σπανίδης μαζί με άλλους παραγωγούς που διέθεσαν τα προϊόντα τους στην Κομοτηνή και το μέλος της Φιλαδελφία Μ. Κιουτσούκη
Σπανάκι, κόκκινο παντζάρι, ρύζι, φασόλια, ακτινίδια και πολλά άλλα προϊόντα πωλήθηκαν χωρίς μεσάζοντες από παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές της Κομοτηνής. Η πρωτοβουλία ανήκει στο κίνημα πολιτών Φιλαδελφία στο χώρο της λαϊκής αγοράς της πόλης μας, το απόγευμα της Παρασκευής. Το παρόν έδωσαν παραγωγοί από τις Σέρρες, την Ξάνθη και τη Ροδόπη για να μοιράσουν σε τιμές κόστους, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γης. 

Στην δράση συμμετείχε και ο Ξανθιώτης αγρότης της χρονιάς Νίκος Σπανίδης, που έχει καταφέρει να καλλιεργεί στην Βόρεια Ξάνθη 11 μήνες το χρόνο περισσότερες από 13 διαφορετικές καλλιέργειες σε 1200 περίπου στρέμματα. Οι κύριες καλλιέργειες του είναι 390 στρέμματα καλαμπόκι και 130 με σιτάρι, ελαιοκράμβη 70 στρέμματα και 140 ηλίανθος, βιομηχανική πατάτα 400 και κρεμμύδια 35 στρέμματα. Μόλις τελειώσει τις συγκομιδές από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες σπέρνει χειμερινά λαχανικά και κυρίως μαρούλια, παντζάρια, αντίδια, ραπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, χειμερινά κρεμμύδια. Ο Ξανθιώτης αγρότης της χρονιάς Νίκος Σπανίδης σπούδασε γεωπονία στην Αγγλία και, έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία αλλά τον κέρδισε η γεωργία. Αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον δικαιώνει. Ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την γεωργία πριν 7 χρόνια οπότε είχε περίπου 170 στρέμματα ιδιόκτητα. Σήμερα έχει φτάσει τα 400.
ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

Οι  καθυστερήσεις στις πληρωμές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον ώθησαν τελικά να διαθέτει τα προϊόντα του ο ίδιος, ώστε να εισπράττει άμεσα τα έσοδα, και να πουλά σε καλύτερες τιμές. Αυτό το γεγονός τον έφερε στην Κομοτηνή, όπου διέθεσε σημαντική ποσότητα αγροτικών προϊόντων. «Ήρθαμε για να μπορέσουμε να διαθέσουμε κάποια ποσότητα της παραγωγής μας σε τιμές παραγωγού και να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταναλώσει φθηνά προϊόντα», είπε.  Φασόλια, φακές, κόκκινο παντζάρι, και  σπανάκι διέθεσε ο ίδιος σε τιμές πολύ πιο κάτω σε σχέση την αγορά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με 1 ευρώ διέθεσε το 1,5 κιλό σπανάκι, ενώ στην αγορά το προϊόν κοστίζει πάνω από  ένα ευρώ το κιλό. «Προσπαθούμε να συμμετάσχουμε στις τοπικές αγορές της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Καβάλας. Ξεκινήσαμε με αυτό τον τρόπο γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να δώσουμε τα προϊόντα και δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα μας», είπε ο κ. Σπανίδης. 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Όσον αφορά στη διάκρισή του, ο κ. Σπανίδης είπε πως η ενασχόληση με τη γη δεν είναι εύκολη και πλέον αυτό το επάγγελμα δεν προσφέρει το εισόδημα που πρόσφερε στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε να καλλιεργεί τη γη και να παράγει από αυτή, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. «Πρέπει να έχει κανείς γερό στομάχι να ασχοληθεί με την αγροτική, αλλά έχω την εντύπωση πως πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας και εκεί που κάναμε τις κλασικές καλλιέργειες, καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, να κατευθυνθούμε και αλλού. Προς τις καλλιέργειες που μπορούν να μας δώσουνε άμεσα χρήματα και μπορούμε να κάνουμε και μικρές εξαγωγές. 

Εγώ δεν έκανα κάτι διαφορετικό, συνέχισα αυτό που έκανε ο πατέρας, να καλλιεργώ εποχιακά προϊόντα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να κάνω καλύτερη διαχείριση των λιπασμάτων και έτσι να έχουμε ως επιχείρηση εισροή χρημάτων όλη τη χρονιά και η επιχείρηση να είναι βιώσιμη». Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να καλλιεργεί διάφορα προϊόντα και, προς την κατεύθυνση αυτή άρχισαν να κινούνται δειλά και άλλοι συνάδερφοι του.  ”Τα χειμωνιάτικα λαχανικά είναι δύσκολο προϊόν, γιατί ακόμα και με αυτό το κρύο πρέπει να πας να μαζεύεις. Δεν ξέρω κατά πόσο η πλειονότητα των συναδέρφων, είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτή την κίνηση. Βλέπω κόσμο που ασχολείται αλλά είναι  μικρό το ποσοστό. Ναι μεν μας έχει πιάσει η κρίση αλλά δε θέλουμε να ζοριστούμε ιδιαίτερα».  Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Σπανίδης  δήλωσε υπέρ και τόνισε πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. «Συμμερίζομαι τις απόψεις των συναδέρφων. Αν έβγαινε κάποιος στην Ξάνθη θα έβγαινα και εγώ», ανέφερε. 

ΡΥΖΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Από την Μονοκκλησιά Σερρών ταξίδεψε έως την Κομοτηνή, προκειμένου να διαθέσει τα προϊόντα της η Ελένη Μπεκιαρίδου που παράγει ρύζι.  Το προϊόν το διέθεσε με ένα ευρώ το κιλό, ενώ στην αγορά συναντάται πολλές και σε διπλάσια τιμή. «Ήρθαμε στην Κομοτηνή γιατί αποφασίσαμε να πουλάμε μόνοι μας το ρύζι, γιατί οι έμποροι δεν μας δίνουν καλή τιμή και αργούν πάρα πολύ να μας πληρώσουν και εμείς αποφασίσαμε ότι θα πουλάμε μόνοι μας το προϊόν». Τα προϊόντα της κ. Μπεκιαρίδου δεν ταξιδεύουν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά έχουν φτάσει και στην Αθήνα. 

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΑ

Από το Θρυλόριο ήρθε και πουλά ακτινίδια βιολογικής καλλιέργειας ο Γ. Νικολαΐδης. Τα πέντε κιλά στα τέσσερα ευρώ διέθετε τα ακτινίδια του, ο κ. Νικολαΐδης. Προϊόντα αγνά χωρίς ορμόνες και φυτοφάρμακα όπως ανέφερε ο ίδιος. «Παρά την χαμηλή τιμή που έχουν δυστυχώς ο κόσμος δεν αγοράζει. Πέρσι η πώληση πήγαινε καλύτερα, αλλά όλοι προσπαθούμε», είπε ο κ. Νικολαΐδης. Ο συμπολίτης μας, διαθέτει τα προϊόντα στις λαϊκές αγορές της περιοχή μας και απευθείας στον καταναλωτή καθώς όπως, «είμαι σε θέση να τα πετάξω παρά να τα διαθέσω στο εμπόριο στην τιμή που τα ζητάμε». Οι έμποροι αγοράζουν το ακτινίδιο στα 0,35 ευρώ το κιλό,  και τα μεταπωλούν 1,5 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή. 


Όλγα Τσιούλφα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.