Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ Πολλά χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά, σαπούνια, κεριά, έργα τέχνης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά

ΕΚΘΕΣΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διήμερη έγινε η έκθεση παραγωγών λόγω μεγάλης προσέλευσης

10.07.2013

Η επόμενη έκθεση προγραμματίζεται για την Κυριακή 14 Ιουλίου στην πλατεία της Μαρώνειας


Οι εκθέτες παρουσίασαν οπωροκηπευτικά, φρέσκα φρούτα, αποξηραμένους καρπούς, ντόπιες ποικιλίες φυτών και σπόρους, ζυμαρικά, μαρμελάδες, μέλι από τη Ροδόπη, αγνές αλοιφές με φυσικές πρώτες ύλες, λάδι αλλά και χειροποίητες δημιουργίες
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Πολλά χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά, σαπούνια, κεριά, έργα τέχνης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά
Το έναυσμα για να εκθέσουν και δεύτερη μέρα τα προϊόντα τους ντόπιοι παραγωγοί στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, έδωσε η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στην έκθεση Φιλαδελφία. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουλίου στο κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής και ενώ είχε διάρκεια μία ημέρα τελικά οι διοργανωτές αποφάσισαν να την παρατείνουν και δεύτερη μέρα. Οι εκθέτες έλαβαν τη θέση τους πίσω από τους πάγκους στους οποίους παρουσίασαν οπωροκηπευτικά, φρέσκα φρούτα, αποξηραμένους καρπούς, ντόπιες ποικιλίες φυτών και σπόρους. Παραδίπλα προϊόντα χειροποίητα, όπως ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού μέλι από τη Ροδόπη, αγνές αλοιφές με φυσικές πρώτες ύλες, λάδι. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση είχαν και οι παραγωγοί του πνεύματος, ερασιτέχνες αλλά άνθρωποι με μεράκι που δημιουργούν χειροποίητα κοσμήματα από οποιοδήποτε υλικό μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, τσάντες, είδη προικός ακόμα και είδη βάφτισης – γάμου. 
ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ  

Η έκθεση σηματοδοτεί τη συνάντηση τοπικών παραγωγών και δημιουργών, σημείωσε η Αθηνά Μπομποτά μέλος της Φιλαδελφία και στόχο έχει «να επιτευχθεί η επικοινωνία και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία, αλλά όχι μόνο και μεταξύ των παραγωγών. Άλλωστε για εμάς παραγωγοί δεν είναι μόνο όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είναι και όλοι οι δημιουργοί, οι μεταποιητές. Αυτούς θέλουμε να προβάλουμε. Τους δίνουμε μια ευκαιρία, ένα βήμα να δείξουν τη δουλειά τους. Το σύνθημά μας είναι «Παράγουμε στη Ροδόπη και δείξτε μας το δρόμο». Είναι μια συνεργατική επιχειρηματικότητα, μια ανταλλαγή απόψεων, μια επαφή και γενικά μια ωραία γιορτή. Θέλουμε και εμείς και ο κόσμος να γνωρίσει τους προκομμένους ανθρώπους, αυτούς που προοδεύουν στον τόπο μας, που ασχολούνται και δημιουργούν με μεράκι. Αυτό το μοντέλο θέλουμε γενικά να προβάλουμε όχι τη μοιρολατρία, αλλά τη δημιουργικότητα και τον αγώνα». 
Η έκθεση στο άλσος Αγίας Παρασκευής έγινε πόλος έλξης για τους επισκέπτες που με βόλτα μπόρεσαν να θαυμάσουν διάφορα είδη και να γνωρίσουν παραγωγούς που ίσως δεν γνώριζαν. Εκεί βρέθηκαν οι άνθρωποι του Πελίτι με προϊόντα από ντόπιες ποικιλίες, προϊόντα που καλλιεργούνται σε οικογενειακούς λαχανόκηπους και στον λαχανόκηπο του Πελίτι, όπου συμμετέχουν 24 παραγωγοί. «Εκθέτουμε και προϊόντα που τα μεταποιούμε με γνώσεις παλιές, δηλαδή κυρίως αποξηραμένα και σάλτσες, βάζα με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λιαστές ντομάτες, λιαστά μούρα, αχλάδια στον ήλιο», ανέφερε ο Νίκος Δομπάζης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγινε κλήρωση δώρων στους επισκέπτες.  
 
Η επόμενη έκθεση παραγωγών προγραμματίζεται από τη Φιλαδελφία για την Κυριακή 14 Ιουλίου στην πλατεία της Μαρώνειας.

Πηγή : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ

"Φ ι λ α δ ε λ φ ί α, Παράγουμε στη Ροδόπη"
Δευτέρα 8 Ιουλίου
στο
άλσος Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής (πίσω από το Ηρώο)



Πηγή : R CHANNEL ΘΡΑΚΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dCRepDBgLuM


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.