Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς μεσάζοντες, αλλά μετ’ εμποδίων, οι διανομές προϊόντων της Φιλαδελφίας


Χωρίς μεσάζοντες, αλλά μετ’ εμποδίων, οι διανομές προϊόντων της Φιλαδελφίας
«Πυρά» εναντίον του δήμου Κομοτηνής και παραγόντων της τοπικής αγοράς"

Την κατανόηση των καταναλωτών για τυχόν καθυστερήσεις και ταλαιπωρία από οποιαδήποτε άλλα απρόοπτα στη διάρκεια διανομών που οργανώνονται στην πόλη μας, ζητάει με προχθεσινή ανακοίνωσή της η συνεργατική επιχείρηση Φιλαδελφία, γνωστή για τη δράση της τα τελευταία χρόνια στη λεγόμενη διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Παράλληλα, η Φιλαδελφία ενημερώνει το κοινό ότι πηγή των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν είναι η στέρηση από το δήμο Κομοτηνής της άδειας υπαίθριου σταθερού σημείου, που έχει ως αποτέλεσμα να «περιφέρονται» οι παραγωγοί από τη μία στην άλλη γειτονιά ως πλανόδιοι. 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Μανώλης Κιουτσούκης, όσοι έχουν βεβαίωση για την ιδιότητα του παραγωγού, αποκτούν άδεια πλανόδιου από την οικεία αντιπεριφέρεια και στο εξής μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους, είτε βάσει των όρων που διέπουν το πλανόδιο εμπόριο, είτε ζητώντας άδεια σταθερού σημείου. Τη δεύτερη επιλογή ακολουθούσε μέχρι την περασμένη άνοιξη στην πόλη μας η Φιλαδελφία και παρότι τα προκαθορισμένα σημεία για σταθερό εμπόριο ήταν ανάμεσα στο Ίδρυμα Παπανικολάου και τον Καθεδρικό Ναό, οι παραγωγοί της με δική τους πρωτοβουλία κατευθύνονταν σε ένα σημείο πιο απομακρυσμένο, κοντά στην είσοδο του παζαριού. 

Μανώλης Κιουτσούκης «Εμείς ποτέ δε θελήσαμε να κάνουμε κάτι παράνομο, είναι ένα κομμάτι του συνεργατισμού αυτό που κάνουμε»

Αυτό συνέβαινε μέχρι την άνοιξη, όμως, όταν προέκυψε η άρνηση εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής ως προς την έκδοση αδειών σταθερού εμπορίου στους παραγωγούς που συμμετέχουν στη Φιλαδελφία. Ο κ. Κιουτσούκης υποστήριξε ότι αυτή η άρνηση προήλθε από πιέσεις, που δέχονταν η δημοτική αρχή από φορείς και παράγοντες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εχθρικά τις πρωτοβουλίες της Φιλαδελφίας. «Απροκάλυπτα πήγαιναν κάθε λίγο και λιγάκι οι πρόεδροι των φορέων και τους απειλούσαν ότι θα τους πάνε στον εισαγγελέα», κατήγγειλε μεταξύ άλλων. «Κι εμάς μας το «έπαιζαν» τα πολιτικά πρόσωπα ότι είναι «κυματοθραύστες»», προσέθεσε, «αν και δε συνέβαινε τίποτα το παράνομο». «Εμείς ποτέ δε θελήσαμε να κάνουμε κάτι παράνομο», συνέχισε, «είναι ένα κομμάτι του συνεργατισμού αυτό που κάνουμε. Δεν αγοράζουμε συλλογικά ως αυτοσκοπό. Το κάνουμε για να δώσουμε στον κόσμο να αντιληφθεί τη δύναμη του συνεργατισμού. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν αφορά στη δική μας μόνο πρωτοβουλία, γίνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Και γίνεται αποδεκτή από τους δήμους, γιατί βοηθάει την κοινωνική συνοχή, γιατί βοηθάει τον κόσμο να έρχεται σε επαφή με την πραγματική παραγωγή και γιατί βοηθάει τους παραγωγούς ή τους υποψήφιους παραγωγούς ώστε να εμπνέονται, αφού έχουν τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης των προϊόντων τους. Επίσης κάνουμε έλεγχο πρώτα όλων των στοιχείων, για να είναι νόμιμος ο παραγωγός, αλλά και διαπραγμάτευση στην τιμή του προϊόντος, για να είναι πολύ χαμηλότερη από το λιανικό εμπόριο».

«Αν δεν αντιλαμβάνεσαι το ρόλο του συνεργατισμού, δε σημαίνει ότι είσαι χαμηλής αντίληψης αλλά ότι επηρεάζεσαι από πιέσεις»


Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, ο κ. Κιουτσούκης της καταλόγισε ότι δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του συνεργατισμού, που έχει συνομολογηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και ότι υποκύπτει στις πιέσεις μερίδας παραγόντων της τοπικής αγοράς. «Αυτό έχει να κάνει με το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται το ρόλο του συνεργατισμού για την κοινωνική συνοχή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, δε σημαίνει ότι είσαι χαμηλής αντίληψης, σημαίνει ότι επηρεάζεσαι από κάποιους που σε πιέζουν να μην το αντιληφθείς». «Δεν καταλαβαίνουν το τι κάνουν», επισήμανε, «και υποκύπτοντας στις πιέσεις που δέχονται, δημιουργούν ένα τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής συνοχής και αλληλέγγυας σκέψης».

«Δεν τους πειράζουν οι παραγωγοί που πουλάνε πανάκριβα, αλλά ο παραγωγός που πουλάει μέσα από μία διαδικασία νομιμότητας, με δίκαια διαπραγμάτευση χωρίς υπερκοστολόγηση»

Επιπλέον στρέφοντας τα βέλη τους προς όσους πολεμούν την πρωτοβουλία της Φιλαδελφία, παρατήρησε με νόημα ότι «όσο υπάρχουν παραγωγοί, που πουλάνε πανάκριβα, δεν τους πειράζει, αλλά όταν ο παραγωγός πουλάει μέσα από μία διαδικασία νομιμότητας, χωρίς υπερκοστολόγηση, αυτό φαίνεται ότι δεν τους αρέσει». «Τους αρέσει να φεύγει το προϊόν με 25 λεπτά από τον παραγωγό», συνέχισε, «και να φτάνει εδώ στα 2,80 ευρώ. Για ποιο λόγο από τα 25 λεπτά φτάνουμε στα 2,80 δεν ανησυχεί κανείς».

«Πολλοί φίλοι επαγγελματίες μας λένε να προσπαθήσουμε, γιατί το πλεόνασμα που προκύπτει από τη δίκαια διαπραγμάτευση ξαναπέφτει στην αγορά»

Σε αντίθεση με όσους βρίσκονται απέναντι στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συνεργατισμού, υπάρχουν κι εκείνοι οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι συμπαραστέκονται, κατά τον κ. Κιουτσούκη, στις προσπάθειες της Φιλαδελφίας. «Πολλοί φίλοι που είναι στο χώρο των επαγγελματιών», σημείωσε, «μας λένε να προσπαθήσουμε, γιατί το πλεόνασμα που προκύπτει από τη δίκαια διαπραγμάτευση ξαναπέφτει στην αγορά. Και μας λένε ότι οι υπόλοιποι δεν αντιλαμβάνονται αυτό που κάνετε, δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που κάνουν».

Φοβερή ταλαιπωρία για παραγωγούς και καταναλωτές

Αναφορικά με τη διαδικασία, που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες στις διανομές που οργανώνει η Φιλαδελφία στην πόλη μας, αυτή χαρακτηρίζεται από φοβερή ταλαιπωρία, όπως υποστήριξε ο κ. Κιουτσούκης, αφενός για τους παραγωγούς, αφετέρου για τους ίδιους τους καταναλωτές. Στη βάση των κανόνων, που διέπουν το πλανόδιο εμπόριο, οι παραγωγοί της Φιλαδελφίας μετακινούνται συνεχώς σε διαφορετικά σημεία της πόλης, με τη διαφορά ότι προαναγγέλλουν τις ώρες που υπολογίζουν ότι θα βρίσκονται σε κάθε ένα σημείο. Αυτό δυσκολεύει τους παραγωγούς ως προς τη μεταφορά του εξοπλισμού τους, αφού δε διαθέτουν ακόμα την απαραίτητη υποδομή, αλλά και τους ίδιους του καταναλωτές, που μετ’ εμποδίων και άγχους προσπαθούν να κάνουν τις αγορές τους.

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com


πηγή
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=165005&categoryid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.