Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

"3η Φιλαδελφία" 2014

Η "Επιχειρηματικότητα - Συνεργασία - Σύνδεση Τοπικών Αγροτών, Παραγωγών, Δημιουργών, 
με την κοινοτική υποστήριξη, την εξωστρέφεια, το Ποιοτικό Τουρισμό"
δίνει ώθηση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις κοινωνικές τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και δημιουργεί μια πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, γνωριμίας και ανάπτυξης νέων συνεργασιών για την από κοινού προώθηση της τοπικής δημιουργίας (τρόφιμα & τεχνήματα), για την αύξηση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού (διανυκτερεύσεις, αναψυχή, εστίαση, ψυχαγωγία κλπ) με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών του τοπικού πολιτισμού και γαστρονομίας. 

Ένα σημαντικό βήμα του συλλόγου «Φιλαδελφία», σε συνεργασία με ΤΟΠΙΚΟΥΣ συλλόγους και φορείς, στα πλαίσια του ρόλου της τοπικής Κοινότητας, των Οικογενειών, των Νοικοκυριών στην τοπική ανάπτυξη με ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ, θα είναι η στήριξη και συμμετοχή  σε κυλιόμενη κινητή ΔΡΑΣΗ - καλοκαιρινή, παρουσίαση για 3η συνεχή χρονιά, με ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών σε τομείς όπως η οικοτεχνία, η γεωργία, η μεταποίηση, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το δίκαιο εμπόριο και πολλά άλλα  που ευνοούν τη δημιουργία αυτάρκειας στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Θα παρουσιασθούν Τοπικά προϊόντα από τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Με σειρά κινητών εκθέσεων και προβολών Θα λειτουργήσουν:

·         εργαστήρια Αυτάρκειας, για τη δημιουργία σπιτικών προϊόντων και τη μείωση του κόστους ζωής
·         εργαστήριο «Αυτοκαλλιέργειας και ανοιχτού Σπορείου»
·          παιχνίδια – δραστηριότητες εμπέδωσης κλίματος αδελφοσύνης, ειλικρινείας, αρμονικής συνεργασίας και αλληλεγγύης
·         Εργαστήρι Πηλού, κεραμικής, Χειροποίητα προϊόντα κεραμικής
·         εργαστήρι Φιγούρας ηρώων Θεάτρου Σκιών
·         έκθεση μεταξωτών, υφαντών – κεντημάτων
·         έκθεση με εργόχειρα γυναικών του Ν. Ροδόπης
·         έκθεση έργων Αγιογραφίας και Ζωγραφικής
·         παρουσίαση Τοπικών Εκδόσεων

το πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, Δημοτική, Λαϊκή, Ρεμπέτικη Παράδοση.
 
Η συνάντηση αγκαλιάστηκε από πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, που εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στηρίζοντας τους τοπικούς δημιουργούς υλικού και πνευματικού έργου.
Αναμένουμε συλλογικές επισκέψεις και προγραμματίζουμε ανταπόδοση τους.

Θα ακολουθήσει  συνέχεια με σειρά Προγραμματισμένων προβολών-εκθέσεων σύμφωνα με τις προσκλήσεις που δεχθήκαμε από συλλόγους και φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ,
σε συναυλίες, σε παραλίες, πλατείες, CAMPING, προαύλια Σχολείων, ξενοδοχεία...


Ο χώρος της 1ης φετινής διεξαγωγής – προβολής είναι στο «Άλσος Αγ. Παρασκευής», στο κέντρο της Κομοτηνής στις 8,9,10,11 Ιουνίου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
 

Σύντομα... στο κοντινό μέλλον οι εκδηλώσεις "Φιλαδελφία" ευελπιστούμε ότι θα διοργανώνονται με πλήρη, αγαπητική, συμφιλιωτική συνεργασία  από τους φορείς όλων όσων ωφελούνται από την πρόοδο και την ανάπτυξη συνεργασίας, επιχειρηματικότητας και ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων στον ΤΟΠΟ μας:
Πολιτιστικών Συλλόγων, Συλλόγων Επαγγελματιών-βιοτεχνών, Αγροτικών Συλλόγων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπικών Δικτύων, Τοπικών Συμφώνων, Συλλόγων Ξενοδόχων ή/& Εστιατόρων, Ενώσεων Πολιτών, Αθλητικών Συλλόγων, Τοπικών Συμβουλίων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, Επιμελητηρίων και κάθε άλλης συλλογικής δομής πολιτών.
Η  έκθεση  οικοτεχνίας, γεωργίας και χειροτεχνίας "Επιχειρηματικότητα - Συνεργασία - Σύνδεση Τοπικών Αγροτών, Παραγωγών, Δημιουργών, με την κοινοτική υποστήριξη, την εξωστρέφεια, το Ποιοτικό Τουρισμό" είναι :
- μια συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων, που τους ενώνει η αγάπη και το κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και αυτό-οργάνωσης, με ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.
- ένα βήμα συμμετοχής και εξωστρέφειας για τα μέλη μας, για συλλόγους, φορείς και για κάθε πρόσωπο, συνεταιρισμό, συλλογικότητα να παρουσιάσει και να επικοινωνήσει το έργο του.
- ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών σε τομείς όπως η οικοτεχνία, η γεωργία, η μεταποίηση, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το δίκαιο εμπόριο και πολλά άλλα  που ευνοούν τη δημιουργία αυτάρκειας στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
- η ενεργοποίηση, ενθάρρυνση και επιβράβευση της επιχειρηματικότητας, της προκοπής, της καινοτομίας, του σεβασμού στους πόρους, της ανάδειξης, της αγαπητικής - συμφιλιωτικής συναναστροφής.
 
Συνδέουμε την παράδοση, τον πολιτισμό, ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, την παραγωγή, τη δημιουργία, το περιβάλλον, με τον «Ποιοτικό Τουρισμό».
Αυτό μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, μετά τις πανέμορφες παραλίες μας, τις βουνοπλαγιές, τα Ιερά προσκυνήματα, τα αξιοθέατα, τα μνημεία.
Η Τοπική Γαστρονομία και ο Πολιτισμός, είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες επιβίωσης των ανθρώπων και του οικοσυστήματος κάθε μιας περιοχής, με αδιάψευστη απόδειξη την ύπαρξη ζωντανής κοινωνίας.
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη παράγονται τοπικά σχεδόν τα πάντα.
Έχει ελιές και λάδι, έχει σταφύλια, μέλι και κρασιά, ονομασίας προέλευσης, αποστάγματα, μπύρα, αρωματικά φυτά και βότανα και βέβαια τα φρούτα, λαχανικά, γλυκά, έχει ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά.
Προϊόντα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες μεγάλων ομάδων καταναλωτών, τοπικών κοινοτήτων.
Προτείνουμε ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο, ένα διαφορετικό τρόπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ανάγκη, και όχι στην ανθρώπινη απληστία, τον ευδαιμονισμό, με στροφή στα ντόπια Ποιοτικά προϊόντα και Πράσινη ανάπτυξη με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και την σύνδεση της Τοπικής παραγωγής με τον πολιτισμό μας και τον Ποιοτικό τουρισμό.
Δεν μας διαφεύγει ότι η γαστρονομία, ο πολιτισμός, ακόμη και αν δεν είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής των επισκεπτών του τόπου μας, είναι όμως από τα πρώτα κριτήρια αξιολόγησης όταν φεύγουν.
Η σύνδεση του Ποιοτικού τουρισμού, της Τοπικής Κοινότητας, του πολιτισμού, της Τοπικής Γαστρονομίας, με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.