Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Από 8 έως 11 Ιουνίου η 3η Έκθεση-«Φιλαδελφία 2014»

Από 8 έως 11 Ιουνίου η 3η Έκθεση-«Φιλαδελφία 2014»
Με προϊόντα της γης και του πνεύματος και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις
Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, στραγάλια, μέλι, καφές, βότανα, κρασί, ούζο, μπύρα, ταχίνι, σουτζούκ λουκούμ, τσίπουρο, λάδι, αλίπαστα, θαλασσινά, ελιές, αλλαντικά, κρεατικά, τοπικές πίτες, χορτόπιτες, πρασσόπιτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, ροφήματα από βότανα της Ροδόπης, κουλούρια, σταφιδόψωμα, τσουρέκια, ζεστές παραδοσιακές σούπες, γλυκός τραχανάς με γάλα, ξινός με παξιμάδια και ντομάτα, αυγά, τοπικά γλυκά, κουταλιού, χαλβάς, σουσαμόπιτες, λουκούμια, ακανές, ρυζόγαλο, σιροπιαστά. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα, που θα εκτεθούν στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου, στην 3η Έκθεση Παραγωγών και Δημιουργών, της Γης και του Πνεύματος-«Φιλαδελφία 2014». Οι διοργανωτές φιλοδοξούν ξεπεράσουν την επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, αφενός μεν σε επίπεδο συμμετοχής εκθετών, αφετέρου σε επίπεδο επισκεψιμότητας από κόσμο.

Σε εργαστήρια αυτάρκειας θα παρασκευάζονται φέτα, κασέρι, γιαούρτι, μερέντα, σαπούνια, καλλυντικά κ.α.

Η Έκθεση θα πλαισιωθεί από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, με κορυφαία τα εργαστήρια αυτάρκειας για τη δημιουργία σπιτικών προϊόντων και τη μείωση του κόστους ζωής. Στα εργαστήρια αυτά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάσουν με αγνές πρώτες ύλες του τόπου μας, δημοφιλή και χρήσιμα στην καθημερινότητά μας προϊόντα, όπως η φέτα, το κασέρι, το γιαούρτι, η μερέντα, τα σαπούνια, τα καλλυντικά κ.α. Επίσης, σε συνεργασία με το «Πελίτι» θα υπάρχει εργαστήριο «Αυτοκαλλιέργειας και ανοιχτού Σπορείου». Επιπλέον, παράλληλα με την Έκθεση προϊόντων θα υπάρχουν παιχνίδια - δραστηριότητες εμπέδωσης κλίματος αδελφοσύνης, ειλικρινείας, αρμονικής συνεργασίας και αλληλεγγύης, εργαστήρι πηλού και κεραμικής, εργαστήρι φιγούρας ηρώων Θεάτρου Σκιών, έκθεση μεταξωτών και υφαντών – κεντημάτων, έκθεση με εργόχειρα γυναικών του νομού Ροδόπης, έκθεση έργων Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, καθώς επίσης παρουσίαση τοπικών εκδόσεων.

Μανώλης Κιουτσούκης «Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους, που μέσα τους νικάει η ανάγκη για δημιουργία»

Για τη μεγάλη γιορτή, που πρόκειται να στηθεί για τέσσερεις ημέρες στο κέντρο της Κομοτηνής, μας προϊδέασε ο συντονιστής της Φιλαδελφίας, κ. Μανώλης Κιουτσούκης. Ο στόχος της οργάνωσης, των συλλόγων και των φορέων, που συμπράττουν μαζί της, είναι να στηρίξει την παραγωγή και τη δημιουργία του τόπου, κατ’ επέκταση και τους ανθρώπου συνεχίζουν να παράγουν και να δημιουργούν πράγματα, δίχως να έχουν καταβληθεί από τη συνεχή επίθεση που δεχόμαστε ως κοινωνία. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους, που μέσα τους νικάει η ανάγκη για δημιουργία», τόνισε ο κ. Κιουτσούκης, «τους ανθρώπους που δοκιμάζουν, πειραματίζονται, χτίζουν και θέλουν να δείξουν αυτά που δημιουργούν, να ανταλλάξουν με τους άλλους γνώσεις, ιδέες και προκοπή». «Πιστεύουμε ότι ο επισκέπτης», εξήγησε, «διψάει να πάρει την προκοπή, τη δημιουργία, τις γεύσεις, τα τοπικά χρώματα κι αρώματα του τόπου, που επισκέπτεται. Δε θέλει μόνο να αισθανθεί περαστικός, θέλει μνήμες. Και τις μνήμες τις δίνουν οι άνθρωποι και τα πράγματα, που φτιάχνουν. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους, που μας θυμίζουν ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρης της γειτονιάς, ολόκληρης της οικογένειας, κι όχι μόνο κάποιου που πιθανόν να έχει ένα καφενείο ή ένα εστιατόριο ή να φιλοξενεί στο ξενοδοχείο του επισκέπτες. Θέλουμε να στηρίξουμε κι αυτόν που φτιάχνει την τροφή, τα αλλαντικά, τα γλυκίσματα, τα χειροτεχνήματα, τα μικροέπιπλα. Αυτόν που δίνει αξία σε πράγματα, που μέχρι τώρα μας φαίνονταν απορρίμματα. Υπάρχουν άνθρωποι άλλωστε που έχουν το ταλέντο, τη ματιά και το θάρρος να δίνουν αξία σε τέτοια αντικείμενα και σε τέτοια υλικά. Άνθρωποι που φτιάχνουν βιτρώ, που φτιάχνουν μικροέπιπλα, που ανακαινίζουν μικροέπιπλα. Δε θα υπάρχουν δηλαδή μόνο παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άνθρωποι που με καλλιτεχνική ματιά αγγίζουν πράγματα που φαίνονται άχρηστα σε εμάς τους υπόλοιπους και τα μετατρέπουν σε ομορφιές, σε προκοπές, που τις ζηλεύουμε και θα θέλαμε να τα αποκτήσουμε».

Στο πλευρό της Φιλαδελφίας πολλοί σύλλογοι του νομού μας

Κλείνοντας, ο κ. Κιουτσούκης έκανε γνωστό ότι στην επικείμενη έκθεση το «παρών» θα δώσουν πολλοί σύλλογοι του νομού μας, μεταξύ των οποίων οι Σύλλογοι Σαρακατσάνων, Θρακών, Ιάσμου, Ξυλαγανής, Μικρού Κρανοβουνίου κ.α., καθώς επίσης σχολές, που καταπιάνονται με μουσική και χορό, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές τους να παρουσιάσουν τη δουλειά που έχουν κάνει.
Σημειώνεται ότι εκτός από την κεντρική ετήσια έκθεση, τα μέλη της Φιλαδελφίας έχουν μπροστά τους σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων, εντός και εκτός των ορίων του νομού Ροδόπης. Οι προσκλήσεις που έχουν δεχτεί για παρουσίαση των προϊόντων τους προέρχονται από ξενοδοχεία, αλλά και από ιδιωτικά κάμπινγκ της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που έδειξαν το ενδιαφέρον να κλείσουν τη σχολική χρονιά αφιερώνοντας τις αντίστοιχες σχολικές γιορτές στα τοπικά προϊόντα και στις αρχές που πρεσβεύει η οργάνωση της Φιλαδελφίας.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=167025&categoryid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.